Overleden, wat nu?

Een arts moet het overlijden officieel vaststellen. Dat is zo bij de wet bepaald. 

Bij een overlijden thuis: bel de huisarts van de overledene. Hij of zij zal dan het overlijden vaststellen. In de avond/weekend kan de HAP gebeld worden.
Bij een overlijden in het ziekenhuis of verpleeghuis: de behandelend arts zal het overlijden vaststellen. De overledene zal op termijn het ziekenhuis via het mortuarium verlaten na overleg met de uitvaartverzorger.

De arts geeft een schriftelijk verklaring van overlijden af. Deze verklaring van overlijden is onder andere nodig om van de gemeente de officiële Akte van Overlijden en het een verlof tot begraving of crematie te verkrijgen. In de regel wordt dit geregeld door de uitvaartverzorger.

Uitvaartonderneming

Na het vertrek van de arts kunt u mij bellen (0172532300 of 0627278898). Dit kan op ieder moment van de dag of nacht. Ik zal een aantal korte vragen stellen en met u afspreken wanneer u mij kunt verwachten. In de regel heeft het niet zoveel zin om ’s nachts bij elkaar te komen als uw dierbare in het ziekenhuis is overleden, maar in andere gevallen kom ik ook in de nacht naar u toe. Het is fijn als u in de tussentijd de kleding klaar legt waarin de overledene opgebaard mag worden. Ook is het goed om een identiteitsbewijs paraat te hebben en – wanneer van toepassing – het trouwboekje.

Daarna

Vanzelfsprekend bied ik u vanaf ons eerste contact mijn jarenlange ervaring en oprechte betrokkenheid. We gaan met elkaar bespreken waar de overledene verblijft tot de uitvaart, de manier van opbaren komt ter sprake. We gaan met elkaar de rouwkaart vormgeven, bij voorkeur op de meest persoonlijke manier. We zullen praten over een eventuele condoleance, zo ja, waar en wanneer. En de invulling van de dag van het afscheid komt uitgebreid ter sprake. Ik kan u helpen met uw muziekkeuze, het maken van een fotopresentatie en een mooi In Memoriam schrijven. Ook kan ik dit voordragen als u dit niet zelf wilt doen. In overleg zal ik de plechtigheid samen met u vormgeven en begeleiden of leiden. Ieder moment kan ik u ondersteunen of namens u iets doen. U bepaalt wat er gebeurt! Samen met u wil ik van de uitvaart een memorabele dag maken.
Want we kunnen het maar één keer goed doen.

 

NAAR KEUZES EN ADVIES