Wie ben jij dan wel, joh!

Allereerst excuses voor de stevige kop van deze column. Maar dat was ook de kop van een redactioneel stukje in het AD van een poosje terug. Het ging over het geschreeuw in de Kamer, wat nogal uitzonderlijk is, want in de regel wordt er via de voorzitter gesproken. Maar daar gaat het nu niet over. Nee, het ging om de zin ‘wie ben jij dan wel, joh’. Want die zin bracht me in gedachten terug naar een avond, ongeveer een jaar geleden.

We waren onderweg naar een feest, een bruiloft. En eerder die dag hoorde iemand van mijn echtgenoot waar we die avond heen zouden gaan en diegene had gezegd: zo, dat is snel! U moet weten dat de bruid in kwestie nu hertrouwde nadat haar eerste man overleden was. En ik kon niet zo gauw bedenken hoeveel jaar het geleden was. 2, 3, 4 jaar…? Menselijk om te denken ‘hoe lang ook al weer’: ja. Maar om je oordeel hierover uit te spreken…? En zo kwam ik in gedachten op de volgende gewetensvraag: wanneer ‘mag’ iemand weer trouwen, of  – beter gezegd – een relatie aangaan nadat hij of zij weduwe of weduwnaar is geworden? Sinds wanneer staat hier een termijn voor? Ík zou het niet weten, ík weet niet waar dat staat! Ik denk dat we het recht niet hebben, hierover te oordelen. Want alleen als je zelf weduwe of weduwnaar bent, maak je mee waar zij doorheen moeten. Waar zij dag in dag uit, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar mee worstelen. Drie-hon-derd-vijf-en-zes-tig dagen, voor hen. En maar één jaartje – dat voorbij vliegt – voor ons.

Ga er maar aanstaan: iedere dag weer de uitdaging om de kinderen goed gevoed, gekleed en met zo min mogelijk verdriet naar school te laten gaan. Zorgen dat ze uit school opgevangen worden, dat het huis niet verslonst en ga zo maar door. Laat staan dat hij of zij aan eigen verdriet toekomt… Want dat is de klus waar een weduwnaar of weduwe met jonge, schoolgaande kinderen en een baan iedere dag weer voor staat. Toevallig kunnen we een beetje meekijken met die worsteling bij de dramaserie KLEM bij de VARA op NPO1, een weduwnaar met twee opgroeiende dochters én een zware baan. Met nieuwe vriendin incluis.

Wie ben jij dan wel. Om maar te oordelen. Dus laten we dat vooral niet doen. Nee, laten we alsjeblieft blij zijn dat het geluk weer in haar leven kwam. En dat het dan met haar kinderen ook nog es klikte, was voor mij een reden om héél dankbaar te zijn.

Pinksteren, Kerst en bijna alweer Pasen

Tijd van gezellig samen, klinkende glazen

Hoelang ben ik nu alleen?

’28 maanden en 5 hele dagen’ schiet snijdend door mij heen

‘Het gemis wordt steeds maar groter’

mompel ik zachtjes voor me uit. ‘Wat een ellende’

Jij was mijn aanjager, mijn motor.

Mijn leven voelt nu als één grote bende.

Maar ik heb nog wat tijd gekregen

Ja, dat staat inmiddels nu wel vast

En ik glimlach zomaar, ineens verlegen

Zomaar ineens, zeg ik ‘hoi’ tegen die leuke gast

 

Beste lezers, vier het leven! Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op