Week van verschil

Op dit moment adverteert de Rabobank met deze ‘slogan’ op de radio. En ik dacht meteen: een week van verschil door het afsluiten van een hypotheek? Natuurlijk zal het voor een aantal mensen inderdaad een hele mijlpaal zijn. Een ommekeer in hun bestaan, om te verhuizen naar een nieuwe stek. Maar ik bedacht me ook meteen: de week na een overlijden, de dagen dat een uitvaart geregeld moet worden, dát is mijns inziens de ultieme week van verschil.

Zo ben je nog volop plannen aan het maken voor de toekomst; maak je je druk over de agendapunten in je volgende vergadering, bespreek je alvast een vliegvakantie voor in de herfst. En zo ligt je hele leven overhoop… Door één telefoontje, één momentje maar. Het overlijden van iemand waar je van houdt. Bam! Er volgt een week die je niet voor mogelijk had gehouden. Jouw week van verschil. Zo’n punt in je leven met een ‘voor en na’. Een paar dagen maar om alles te regelen. Je realiseert je niet, dat je op het punt staat om dit grote verschil in je leven betékenis mee te moeten geven. Maar geen zorgen: die betekenis hoeft niet perse groot te zijn. Het hoeft niet hip en over de top zijn. Het hoeft niet bol te staan van heliumballonnen en hippe happen bij de condoleance.

Betekenis is stilstaan. Stilstaan bij wat iemand voor je betekend heeft. Stilstaan bij de liefde voor elkaar. Want het grootste cadeau dat je iemand kunt geven, is oprechte aandacht. Aandacht aan het afscheid. Want – zoals later zal blijken – is dít voor jou de week van verschil. Tenminste, als degene die is overleden veel betekenis voor je heeft gehad.

Ken je mensen die voor jou het verschil maken? Ik ken er gelukkig wel een paar. Mensen waar ik met respect aan denk. Mensen die de wereld – in ieder geval míjn wereld – hebben veranderd, zonder dat ze daar zelf misschien enige weet van hebben. En daar heeft Bram Vermeulen een mooi lied over geschreven dat in de volgende zinnen samengevat is:

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde

Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten

Ik leverde bewijs van mijn bestaan

Omdat door het verleggen van die ene steen

Het water nooit dezelfde weg zal gaan.

Mooi hè. Laten we iedere dag proberen voor iemand het verschil te maken.

Beste lezers, vier het leven! Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/geavande/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op