Wat zeg je dan…?

Hij belde me met de mededeling dat zijn vrouw ernstig ziek was en dat zij hem aangespoord had mij te bellen. Ze wilde graag dat ik kwam om het een en ander te bespreken over de uitvaart. Afspraak gemaakt en enige dagen later ging ik op pad naar het opgegeven adres. Veel adressen zijn voor mij onbekend en ik reed langs het huis om te zien waar de voordeur zat en waar ik kon parkeren. De voordeur leek niet vaak gebruikt te worden. Eigenlijk bij zo veel huizen in onze polder. Bij mij thuis komt immers ook niemand door de voordeur. En na het parkeren van de auto zag ik hem voor het raam staan en hij zwaaide. Ik liep naar de achterdeur.

Op het moment dat je als uitvaartondernemer de deurklink vastpakt, heb je geen idee in welke situatie je terecht komt. Want wat is ‘ernstig ziek’? Eigenlijk is ieder aspect van mijn werk, maar vooral het eerste contact, onvoorspelbaar en daardoor wat spannend. En wat zeg je tegen iemand die ernstig ziek is? Meestal in eerste instantie niet veel en luister ik. Ik vraag haar hoe het is en dan rolt het gesprek automatisch voor ons uit. Grote en kleine zorgen komen ter sprake, grote en kleine wensen worden voorzichtig of juist stellig uitgesproken, mogelijkheden worden overlegd, en niet zelden komen we tot een gesprek waarin het meeste van een uitvaart al aan bod komt. Het is vaak vooral een inspirerend gesprek. Er zijn openingen gemaakt voor hen om op voort te borduren, te komen tot keuzes die écht bij de zieke en haar dierbaren past. Ik hoor zo vaak: ‘mág dat…?’.

Het is tijd voor mij om te gaan. En wat zeg je dan tegen een zieke, waarvan je weet dat zij het niet redt? Waarvan je weet dat zij bij de volgende ontmoeting niet meer leeft? Ik geef haar voorzichtig een hand en zeg: ik wens u een goede laatste reis. Ik zal mijn uiterste best doen uw wensen voor uw uitvaart in te willigen.

Er is een moment van stil oogcontact. En ik vertrek. Door de achterdeur. Het blijft een bijzonder vak.

Beste lezers, vier het leven! Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/geavande/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op