Terug in de tijd

Vanavond, net voor ik dit stukje schrijf, zat ik te kijken naar The Voice of Holland. Het liedje ‘If I could turn back time’ kwam voorbij. Vertaald: als ik de tijd terug kon draaien…

En ongemerkt dwaalden mijn gedachten af naar een aantal uitvaarten die ik de afgelopen maanden begeleid had. Het was een heftige tijd want het betrof vaak een man, vrouw van mijn leeftijd. Meerdere malen een abrupt einde van het leven, compleet onverwacht. En ik weet zeker dat hun nabestaanden – niemand uitgezonderd – de tijd terug zouden willen draaien. Om die zwarte bladzijde in hun leven over te slaan. Om hem of haar nog in de ogen te kunnen kijken en te zeggen hoeveel ze van diegene houden. Om te zeggen dat ze geen idee hebben hoe ze alleen verder zouden moeten. Peilloos diep verdriet, dat is wat er over blijft voor hen. En een heleboel vragen hoe nu verder.

En het was niet alleen voor de nabestaanden van die uitvaarten een heftige tijd, maar toch ook voor mij. Regelmatig kwam hun verdriet ook bij mij binnen en het is mij niet in de kouwe kleren gaan zitten. Tja, nou ben ik toch al – en niet in de laatste plaats door het werk dat ik doe –vaak aan het piekeren over mijn eigen kwetsbaarheid. En kwetsbaarheid van degenen waar ík van hou. Hoe je leven binnen een paar seconden volledig op z’n kop kan staan. Velen van u weten dat ons gezin ook een verdrietige periode meegemaakt heeft onlangs. Het benadrukt voor mij nog maar weer eens dat niks vanzelfsprekend is. Dat het leven niet maakbaar is, maar ons overkomt. Het maakt mij klein en dankbaar dat ik iedere morgen degene waar ik van hou, mag begroeten en de warmte van zijn liefde voor mij mag voelen. Dat mijn kinderen door alles en misschien wel dankzij alles wat zij meemaken, groeien en mooie mensen zijn.

Er waren momenten de afgelopen weken dat ik eraan dacht om te stoppen met dit werk omdat het me soms zo keihard raakt en machteloos maakt. Maar dan realiseer ik me weer dat ik nog steeds alles wil doen om tenminste een bijdrage te leveren aan een waardevol afscheid en recht ik m’n rug. Weer gemotiveerd om het verschil te maken.

Mijn hart gaat uit naar hen, die alleen wakker worden en weer een dag zonder hun geliefde door moeten. If I could turn back time… Ik wou dat ik het kon.

Februari 2019

Beste lezers, vier het leven!
Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/geavande/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op