Rijmen en dichten, zonder je…

Gedichten, poëzie. Woorden zo combineren dat ze binnenkomen en blijven hangen. Knap hoor. Ik zie en hoor er nog wel es wat voorbij komen. Ik hou ervan. De één wat stuntelig in elkaar geknutseld, de ander met zinnen die je echt raken en waarvan je denkt: hoe is het mogelijk om zo mooi te schrijven. We kennen allemaal de Sinterklaasgedichten, maar er is veel meer. Sinds jaar en dag kunnen we natuurlijk al luisteren naar Candlelight met de donkere, lage stem van Jan van Veen.  Iedereen heeft wel es een gedicht gehoord van ‘C te H’ of ‘Anoniem’. En nu staat het internet er ook vol mee. Maar zie maar es hét gedicht te vinden dat de juiste snaar bij de gelegenheid raakt!

Ook in de uitvaartwereld wordt veel gebruik gemaakt van gedichten om uit te leggen hoe iemand was, wat bij hem of haar paste of hoe iemand zich voelt. Op de kaart, in de aula of de kerk. Als onderdeel van een groter geheel of heel klein, voorgelezen door een kleinkind. Persoonlijk vind ik de gedichten van Toon Hermans geweldig. Zo simpel geschreven, lijkt het. Maar tegelijkertijd zo treffend. Meesterlijk. Mijn favoriet is dan toch wel:

Ga nooit weg zonder te groeten,
ga nooit heen zonder een zoen.
Wie het noodlot zal ontmoeten,
kan het morgen niet meer doen.
Loop nooit weg zonder te praten,
dat doet soms een hart zo pijn.
Wat je ’s morgens hebt verlaten,
kan er ’s avonds niet meer zijn.

Want ‘je zal het bericht maar thuiskrijgen’, zeggen we dan. ’s Morgens ruzie gehad om het verschonen van de kattenbak met je echtgenoot. Boos uit elkaar gegaan, hij naar kantoor en jij uiteindelijk stampend met de kattenbak naar de kliko, door de vrieskou. En dan… aan het eind van de middag staan er twee vreemde agenten aan de deur, die jou vertellen dat… Wat een verdriet, maar ook… wat een spijt. Voor altijd. Dat rijmt, maar wat heb je eraan.

Rijp op de takken en in het gras
Het kan me zó bekoren
Alleen wou ik dat jij hier bij me was
Om mijn rust vooral weer te verstoren…
Ik fluister zacht je naam
Maar ‘k zou ‘m willen schreeuwen
Ik staar naar buiten, door het raam
Je bent weg…
voor mijn gevoel al eeuwen

Dat heb ik zelf in elkaar geknutseld. Maar ja, ’t wordt nooit ‘een Toon’ hè! 

 

Beste lezers, vier het leven! Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/geavande/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op