Oplichters!

“Oplichters zijn het, allemaal!”  Dit bleek onlangs, bij het begeleiden van een uitvaart, een gevleugelde uitspraak te zijn geweest van de overleden man in kwestie. Hij vond het eigenlijk van iedere leverancier hoor, en niet alleen van uitvaartondernemers. Nou had ik de man ontmoet bij een voorgesprek en hij schaarde me gelukkig onder de uitzonderingen na het bespreken van de offerte. En hij vertrouwde mij daarop zijn uitvaart toe. 

Maar het is jammer dat er door de buitenwacht zo over je vak gedacht wordt. En als je de media hebt gevolgd over uitvaartkosten de afgelopen jaren, dan heeft de uitvaartbranche inderdaad de schijn tegen. Onlangs nog, bij Kassa: de kosten van het mortuarium werden aan de kaak gesteld, alsook ook de subtiele sturing naar een bepaalde uitvaartondernemer door het mortuariumpersoneel. U moet weten dat de mortuaria meestal niet onder het ziekenhuisbeleid vallen maar vaak beheerd worden door externe bedrijven. Sóms ook uitvaartbedrijven, die natuurlijk liever zelf de uitvaart uitvoeren dan toe te kijken dat de overledene opgehaald wordt door een door de famílie gekozen uitvaartondernemer. Verder zou het ziekenhuis niet duidelijk zijn naar de patiënt en de familie dat deze mortuariumkosten niet onder de zorgverzekering vallen. Maar ook de hoogte van de in rekening gebrachte kosten zijn vaak een onaangename verrassing en ondoorzichtig, voor zowel de familie als de uitvaartbegeleider die wél gekozen is door de familie. Vier punten waarover onduidelijkheid bestaat na overlijden in een ziekenhuis of instelling. Deze praktijken zijn mij tot op heden gelukkig bespaard gebleven en lijken in deze regio niet zo extreem. Maar dat het bij sommige ziekenhuizen aan de orde is, klopt wel en doet de branche geen goed.

Nou vindt u het misschien fout om aan iemands verdriet te verdienen, en als dat niet te verantwoorden is, ben ik het hier volmondig mee eens. Maar er zijn gelukkig heel veel integere uitvaartondernemers die helder zijn in hun prijsafspraken en die heel goed uit kunnen leggen waarom iets kost wat het kost. Die een uitvaart verzorgen die bij de nabestaanden past en niet voor het verkopen van de duurste kist of een landelijke advertentie gaan. Ik ken er gelukkig veel die bezig zijn met het bewaken van de hoogte van de uitvaartkosten met de familieportemonnee in gedachten, in plaats van de hoogte van hun eigen inkomsten. 

Waar het om gaat is dat prijs en kwaliteit in verhouding zijn. Daarom is het dus niet zo gek om bijvoorbeeld bij meerdere uitvaartondernemingen die u aanspreken een offerte van een toekomstige uitvaart te laten maken. Let hierbij wel op dat je geen appelen met peren vergelijkt of dat je bij de goedkoopste offerte uiteindelijk – onderaan de streep – nog veel extra’s moet bijbetalen en alsnog duurder uit bent…

En in iedere branche zitten ‘minder frisse’ appels. Tja, het zijn net mensen, die uitvaartondernemers!

 

Beste lezers, vier het leven! Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/geavande/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op