Liefhebben = lef hebben

Als je van iemand houdt, komt er zeker een moment dat je met verdriet te maken krijgt.

Dan lijkt het veiliger om je maar niet te binden. Kun je ook niet gekwetst worden. Toch?

Maar dat ligt gelukkig niet in onze aard. Wij zijn mensen. En mensen zullen altijd tegen wil en dank van andere mensen houden.

Toch weet ik, dat als iemand als kind iets ergs meegemaakt heeft, bijvoorbeeld een ouder verloren heeft op zeer jonge leeftijd – dat dit ervoor kan zorgen dat dit kind zich later moeilijk voor de volle 100% open kan stellen in relaties. In de relatie met vrienden of vriendinnen, familiebanden of zelfs binnen een huwelijk en de relatie met eigen kinderen.

Natuurlijk groeit dat kind op. En natuurlijk gaat hij of zij relaties aan. Maar… altijd met enige reserve. Het lijkt wel of hij onbewust denkt ‘ze blijft toch niet…’.

 

Er is heel zachtjes en ongemerkt door dat verdriet een deurtje dichtgegaan. En ongemerkt is er zo op relatievlak gereserveerdheid ontstaan. Ongemerkt, want een kind is op dat moment druk met zichzelf, met opgroeien. Met zijn of haar plek in de klas en dat soort praktische zaken. Maar ondertussen is dat verlies verworden tot iets met vérstrekkende gevolgen.

Het kind wordt Gereserveerd.

De ‘ander’ in de relatie met Gereserveerd moet van goeie huize komen om dit te veranderen. Die moet heel lang liefde voor twee hebben om het vertrouwen te winnen. Om te bewijzen dat ze blijven. Liefhebben is lef hebben. Lef hebben om te investeren in de liefde. Lef hebben om te vertrouwen op de toekomst.

 

Lef is lief zonder i. Dat kan de i van ‘inspanning’ zijn of de i van ‘ik’. De ‘ik’ die vaak in een relatie op de tweede plaats komt. Omdat je lef hebt om jezelf even weg te cijferen. Zodat Gereserveerd de tijd krijgt om te durven zeggen ‘ik hou van je’, zonder bang te zijn dat de magie verbroken wordt. En stap voor stap die onbewuste angst meer en meer achter zich durft te laten. Het zal nooit helemaal verdwijnen, want ja, er is immers een deurtje dichtgegaan. Maar soms gaat er dan een raampje open, opengezet door Lef.

Helaas komt voor één van de twee toch het moment dat de magie verbroken wordt. Dat bijvoorbeeld Gereserveerd alleen achter blijft. Dan hoop ik dat hij of zij zoveel liefde heeft ontvangen en zelf ook lef heeft opgebouwd, dat hij of zij kan zeggen:

Soms is het beter iets moois te verliezen. Beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad.

 

Lieve mensen, heb lief met lef!

 

Beste lezers, vier het leven!
Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/geavande/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op