Laat je niet kisten!

*kist van de afbeelding is één van de stoffen kisten uit de collectie van Zavadi

 

We zeggen het zo vaak. Zo maar een uitdrukking, een gezegde ‘laat je niet kisten’. Het betekent: geef niet (te vroeg) op, laat je niet op je kop zitten. Zo zijn er nog talloze uitdrukkingen en gezegden die de dood aanhalen: als de dood zijn, om de dooie dood niet, dat was de doodsteek en hardlopers zijn doodlopers.

Maar goed, even terug naar de kisten. Vaak gehoord bij een overlijden is de opmerking: doe maar de eenvoudigste kist. Maar dat is per definitie niet altijd de kist die het best bij de overledene past. Dus neem ik toch de tijd om ook de rest van het assortiment te laten zien en niet zelden komt de familie dan toch uit op een ander exemplaar. Binnen een paar uur kan de gewenste kist op locatie zijn. De uitvoering van spaanplaat of massief hout kent bijna iedereen. Maar dan is er ook nog de uitvoering in karton, manden van uiteenlopende materialen als bamboe, bananenblad etc, een kist bekleed met stof en er is zelfs een wollen kist. Voor elk wat wils dus.

Maar de wet schrijft ons niet voor dat we in een kist begraven of gecremeerd moeten worden. De enige restrictie die er is, is dat het lichaam afgedekt moet zijn. Dus kunt u ook kiezen voor een zgn. wade. De wade is een groot kleed dat is gemaakt van soepele, zachte stof. Er is meer ‘contact’ dan met een kist en je kunt met elkaar de wade iedere dag tot de uitvaart een stukje meer sluiten. Onder de wade en het lichaam wordt gebruik gemaakt van een stevige opbaarplank, zodat het lichaam gedragen kan worden. Doordat de contouren van het lichaam zichtbaar blijven, kan het voor volwassenen enigszins confronterend zijn, terwijl het voor kinderen soms juist vriendelijker oogt. De opbaarplank kan sowieso heel goed ingezet worden in de dagen tot de dag van de uitvaart. Als variant op de bedopbaring en voorloper van de uiteindelijke kist zogezegd.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Ach, het kan geen kwaad om es wat rond te kijken en te weten wat er te koop is. Maar het blijft een feit dat de meesten er wel een broertje dood aan hebben om hierover na te denken!

 

Beste lezers, vier het leven!
Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is sinds versie 5.5.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /home/geavande/public_html/wp-includes/functions.php on line 5381

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op