Ze ligt er zo mooi bij

Deze opmerking komt bij iedere condoleance wel een keer voorbij. En om in stijl te blijven: een echte dooddoener. In het woordenboek wordt ‘dooddoener’ omschreven als ‘uitspraak met weinig inhoud’. Maar vergis u niet, deze opmerking kan uitermate kwetsend zijn voor de familie. Want nabestaanden wíllen helemaal niet dat ze daar ligt. Laat staan ‘mooi’. Alsof het goed gelukt is!

Misschien is ‘mooi’ niet het juiste woord en wordt er eigenlijk wat anders bedoeld. Wellicht wordt dit gezegd om een ongemakkelijke stilte op te vullen. Want ongemakkelijk blijft het toch om afscheid te nemen van een overledene als er iemand van de familie naast je staat.

Of misschien bedoelen ze ‘beter dan eerst’? Want in veel gevallen zorgt pijn of angst in de laatste momenten van het leven voor een verbeten uitdrukking. De dood zorgt letterlijk voor ontspanning van de spieren, dus ook die van het gezicht. En zodoende ziet iemand er na zijn of haar overlijden vaak vrediger uit dan tijdens zijn of haar laatste levensdagen.

Hoe dan ook, vanuit mijn beroep bezien kan ik soms heus vinden dat iemand er mooi bij ligt, als ik alleen denk aan het resultaat van de opbaring op zich. Als de opgebaarde overledene uitstraalt wie ze was. Dat haar dochter de juiste snaar raakt door haar make-up op te doen, zoals ze bij leven ook altijd had. Want haar moeder ging immers nooit de deur uit zonder lipstick en oogschaduw, nog niet eens als ze op de koffie ging bij de buurvrouw.

En nu kom ik op het punt dat ik met u wil delen. Want we zijn aangekomen bij het ‘afleggen’. In gedachten zie ik u fronsen… Wat een naar woord! En omdat ik merk wat het teweeg brengt, gebruik ik het woord eigenlijk nooit en praat ik over laatste verzorging. Het komt waarschijnlijk voort uit de beleving van vroeger: het afleggen heeft een vrij negatieve klank gekregen doordat het veelal achter gesloten deuren plaatsvond door gewichtig kijkende heren in zwarte pakken. En die tijd is heus voorbij. Familie mag kijken, helpen of het helemaal op eigen houtje doen. Soms geef ik alleen wat aanwijzingen of reik ik alleen de materialen maar aan. Maar dat het tóch een dingetje blijft, kom ik nog vaak tegen. Familieleden die bang zijn om mij te helpen. Maar ook hier geldt: onbekend is onbemind.

Soms wordt er beslist om het te laten doen. Natuurlijk ook geen punt, gelukkig werk ik samen met veel specialisten. Maar menigeen heeft zich schoorvoetend over laten halen en vindt het achteraf het mooiste dat ze hebben gedaan voor hun vader, moeder of van wie ze ook gehouden hebben. Maar u heeft altijd de keus. En laten we eerlijk zijn, beste lezers, het is eigenlijk niet veel meer dan met zorg een overledene wassen en aankleden. Net zoals je jezelf iedere dag verzorgt.

Dus… we zeggen vanaf nu geen afleggen meer! En als u onverhoopt toch eens de dooddoener ze ligt er zo mooi bij gebruikt, dan weet ik zeker dat u dit met de beste bedoelingen doet en de familie u dit meteen zal vergeven als u bij leven iets voor de overledene heeft betekend. Maar misschien is wat is ze mooi verzorgd een beter alternatief? Zo’n compliment doet een familie goed, ongeacht of ze nu zelf hun dierbare verzorgd hebben of dit hebben laten doen.

Beste lezers, vier het leven! Wilt u meer weten, kijk gerust eens rond op mijn site, vraag wat informatie aan of een offerte:

 

NEEM CONTACT OP                    OFFERTE AANVRAGEN 

Passend

Een uitvaart moet passen bij de overledene en bij u. En niet 'zoals het hoort' of 'het moet anders'. Bedenk dat de overledene bij ú hoort en niet bij de uitvaartbegeleider. Maak ook keuzes die daarbij horen!

Lees meer

Wij zijn er voor u

Ik werk in de wijde omgeving van Aarlanderveen. Neem contact op met mij:
06 27 27 88 98 | 0172 53 23 00 | info@geavanderhee.nl | Achttienkavels 29 | 2445 NA Aarlanderveen

Neem contact op