Opbaring

Na de laatste verzorging en het aankleden van de overledene, komt de keuze waar en hoe we de overledene gaan opbaren.

Veelal werd en wordt er gebruik gemaakt van een zgn. koelplaat die er voor zorgt dat het lichaam van de overledene zo min mogelijk qua conditie achteruit gaat. Sinds 1 januari 2010 is het toegestaan om thanatopraxie toe te passen. Dit is een tijdelijke balseming (het bloed wordt vervangen door een conserverende vloeistof, het principe is hetzelfde als nierdialyse/spoelen) hetgeen het ontbindingsproces vertraagt met ongeveer 10 dagen. Wanneer men dit toepast kan een overledene thuis opgebaard worden zonder daarvoor koelapparatuur nodig te hebben. De kosten hiervoor liggen rond de € 500, maar u hoeft in dit geval geen koelplaat te huren. Afgezien van de koelplaat en thanatopraxie is er nog een manier van opbaren.
En met gebruik van de Bio Sac 200.
Deze nieuwe, natuurlijke en milieuvriendelijke manier van opbaren maakt koelen met een koelplaat overbodig. Door zakjes, met daarin een combinatie van actieve koolstof en geïmpregneerde klei, op het lichaam te plaatsen worden geuren en vocht wat uit het lichaam komt geabsorbeerd. De verzadigde zakjes worden omgezet in meststof waardoor het lichaam zonder enig gevaar begraven of gecremeerd worden. Omdat gebruik van de traditionele koelplaat geluidsoverlast, afgifte van warmte en bevriezing van het lichaam tot gevolgen heeft wordt dit alternatief als opbaring door nabestaanden als zeer prettig ervaren. De overledene voelt ook niet koud en stijf aan en houdt zijn natuurlijke kleur. Dat draagt bij aan een waardig afscheid en kan belangrijk zijn voor het persoonlijke rouwproces. De laatste blik op een overledene wordt vaak in de herinnering van nabestaanden vastgelegd. De resultaten van BS200 ten opzichte van de koelplaat zijn goed te noemen. De kosten van BS200 zijn gelijk aan het huren van de koelplaat.
Kijk voor meer informatie op de site van de importeur of vraag via de mail een folder.

Thuisopbaring

De overledene blijft thuis, in zijn of haar vertrouwde omgeving. U kunt in alle rust en op uw eigen manier afscheid nemen. Zo vaak als u wilt. Bovendien maakt u geen extra bezoekkosten. Als u dit wilt, is er áltijd een geschikte plek te vinden, eventueel met gebruik van een kamerscherm.

Opbaren thuis kan op verschillende manieren:

in de kist – deze methode was vroeger sowieso de meest toegepaste methode. Tegenwoordig zijn er ook andere manieren van opbaren:
op een bed – in dit geval kan in een later stadium gekozen worden voor een kist of wade voor de begrafenis of crematie.
op een opbaarplateau – Wij kunnen dit voor u verzorgen cq. inhuren. In dit geval kan in een later stadium gekozen worden voor een kist voor de uitvaart.

In een rouwkamer van een rouwcentrum of kerk

De overledene wordt overgebracht naar een uitvaartcentrum of kerk en daar opgebaard. Daar kunt u, meestal op afgesproken tijdstippen, afscheid nemen. Sommige rouwcentra beschikken over zgn. 24-uurs kamers, waar u een sleutel van krijgt en zelf kunt bepalen wanneer en met wie u de overledene wilt bezoeken. Vaak beschikt u daar ook over faciliteiten om wat te drinken en te zitten in een sfeervolle omgeving. Thuis heeft u daardoor minder aanloop en meer rust om de zaken voor uzelf op een rijtje te zetten. In een rouwcentrum wordt u mogelijk wel geconfronteerd met anderen.

Opbaren in een rouwkamer kan op verschillende manieren:

in de kist
op een opbaarplateau – niet iedere opbaargelegenheid heeft dit. Ik kan dit voor u verzorgen. In dit geval kan in een later stadium gekozen worden voor een kist voor de uitvaart.

Ongeacht de ruimte waar de overledene opgebaard ligt, kunt u kiezen tussen de koelplaat en de Bio Sac 200.

Mogelijkheden in de regio:

Aarlanderveen: Katholieke kerk, Noordeinde | Gereformeerde Kerk, Dorpsstraat
Ter Aar: Aula bij de begraafplaats aan de Westkanaalweg
Nieuwkoop: De Rank, Regthuysplein | Katholieke kerk, Dorpsstraat | Yarden en Annelies Meijer, Energieweg
Alphen ad Rijn: Maranathakerk (24-uurs kamer met eigen sleutel), Raadhuisstraat | Crematorium, Verlengde Aarkade | Oudshoornsekerk | Mensink-Ferguson, Stuifzwam | Afscheidshuis, Nassaustraat
Zwammerdam: De Ontmoeting (24-uurs kamer met eigen sleutel), Kerkplein